Ön i fågelgatan - Uri Orlev

Boken utspelar sig under andra världskriget. Bokens huvudperson är den 11åriga judiska pojken Aleks. Han bor med sin pappa i stadens getto i Warszawa. Var hans mamma är vet de inte. Det enda de vet är att hon en dag skulle hälsa på goda vänner och aldrig mer kom hem. Troligen är hon tagen av tyskarna. Aleks pappa arbetar i ett repslageri och ibland brukar Aleks få följa med dit men i så fall får han hålla sig gömd. En dag är det ihopsamling av alla som arbetar där men med hjälp av pappans vän så lyckas Aleks fly in i en gammal husruin som ligger i gettot. Det är svårt att ta sig in där, med undantag för ett litet barn, och därför kommer inte tyskarna åt honom. Innan Aleks och hans pappa skiljs åt så lovar pappan att han ska komma tillbaka och hämta honom. Tyskarna för bort honom, och kvar är Aleks. Ensam. I en gammal husruin där han måste hålla sig gömd. Hans enda sällskap är hans lilla vita mus, Snö. Och pappans pistol som han fick innan de skiljdes åt. Under flera månader håller sig Aleks gömd. Det är viktigt att ingen från den tyska sidan får veta att han är där. Det enda tidsfördrivet han har, förutom att leka med Snö eller att läsa, är att titta ut genom en liten ventil. Genom den kan han se den polska stadsdelen, som inte ligger i gettot. Han lär sig att känna igen människorna som bor där och en del får han även kontakt med.
Under de månader som han håller sig gömd får man följa hans kamp för att överleva och ta sig igenom varje dag. Allt för att vänta på sin pappa som han är övertygad om kommer tillbaka. Någon gång ska han komma och hämta honom. Det är bara att vänta. Och överleva.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken från första stund. Aleks är en person som är lätt att tycka om och man följer med spänning hans mod och överlevnadsförmåga. Och hans längtan efter pappan som någon gång ska komma och hämta honom som han lovat. Som jag förstår det så är boken delvis sann. Den är baserad på författarens upplevelser under kriget. Även han levde i gettot i Warszawa, och han satt också i koncentrationsläger. Boken är väldigt lätt att följa med i, den flyter på bra och den är inte "jobbig att läsa" som en del böcker kan vara. Ön i fågelgatan som boken heter har även filmatiserats.

Jag kan verkligen rekommendera boken! Kanske någon annan kommer tycka om boken lika mycket som jag gjorde.

                                                          
                                                        Pojken på framsidan är för övrigt
                                                        skådespelaren som spelar Aleks i filmen. 
                                                        Bilden är hämtad från google.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0